Inici

 

 

 

 

UN CD INTERESSANT

Ha aparegut un CD força interessant del Quartet Tarragó. Sí, no llegiu malament. El Quartet Tarragó, fundat pel mestre Gracià Tarragó i format per deixebles seus i amb Josep M. Espinàs com a manager, va tenir una trajectòria molt important dintre de la història de la música del nostre país del 1971 al 1988.

La seva actuació musical els va dur per diversos llocs de l'Estat espanyol i diversos països europeus com ara França, Bèlgica, Holanda, Itàlia, Alemanya, Àustria, Suïssa, Txecoslovàquia, Hongria, Polònia, Iugoslàvia, Bulgària, Turquia, i fins i tot Israel, Canadà, Estats Units i Mèxic. Van portar les seves interpretacions al Palau de la Música Catalana, l'Auditori de la RAI, a Milà, el Konzerthaus de Viena, al Tonhalle de Zurich, al Concertgebouw d'Amsterdam, al Lisinski de Belgrad, a l'Auditori de Jerusalem, al Carnegie Hall de Nova York i al Palacio de Bellas Artes de Mèxic. Van ser convidats a diversos festivals internacionals.

Aquest comentari ve a tomb gràcies a la remasterització que ha fet l'Albert Moraleda de dos LP d'aquesta formació i que ens permet gaudir ara d'unes interpretacions prestigioses, de gran qualitat interpretativa, i copsar les inquietuds musicals d'uns, aleshores, joves músics que van donar un gran impuls a aquest tipus de formació i que van fer possible la creació de repertoris nous com podeu observar en aquest enregistrament.

El grup estava format per Laura Almerich, Manuel Calve, Jordi Codina, Josep Joan Henríquez (del 1971 al 1976) i Jaume Torrent, que s'hi afegí el 1976 fins a la dissolució del Quartet el 1988.

En aquest CD (recull de dos LP enregistrats l'octubre de 1975 als Estudis Gema, de Barcelona) hi ha obres de Francisco Guerrero, Joaquín Turina, Igor Stravinski, Xavier Monsalvatge, Carles Guinovart, Antonio Ruiz-Pipó, Joaquim Homs i Lleonard Balada. Donen una bona mostra del que hem expressat abans, la gran qualitat sonora i interpretativa, i està interpretat per Laura Almerich, Manuel Calve, Jordi Codina i Josep Joan Henríquez.

Tota una joia que cal tenir molt en compte per gaudir-ne àmpliament.

Jordi Gargallo

 

C E N T E N A R I S  D E L  M E S  D E  F E B R E R  D E  2 0 1 2

2.
1712, Enterrament a York, de l'Organista i Compositor John WANLESS.
1812, Neix a Nova York, e,l Compositor de Cançons Burton LANE.
1812, Jean NOUGUÉS estrena a Rouen, 'Òpera "L'Aiglon".
3.
1912, Leo(pold) FALL estrena a Berlín, amb força èxit, la revisió de l'Òpera "Der Rebell" ara amb el nom de "Dar liebe Augustin".
4.
1912, Neix a Viena, el Director d'Orquestra Erich LEINSDORF (cognom real: Landaner).
1912, Arnold (Franz Walter) SCHÖNBERG estrena a Berlín, l'obra "6 Kleine Klavierstücke" per a Clavicèmbal.
5.
1912, Neix a Dioszeg (Hongria), el Compositor Zoltan PONGRÁCZ.
6.
1812, Neix a Hannover, el Director d'Orquestra Berthold DAMCKE.
1912, Eugéne D'ALBERT estrena a Viena, l'Òpera "Die verschentke Frau".
7.
1712, Mor a Bolzano, el Lutier i Violer Mattia ALBANI (nom real: Mathias Alban)
1712, Mor a Freising (D), el Compositor, Mestre de Capella i Violinista Rupert Ignaz MAYR.
1812, Joseph WEIGL estrena a Viena, l'Òpera heroico - còmica "Franciska von Foix".
1912, Neix a Le Portel (F), el Compositor Alfred DESENCLOS.
1912, Sylvio LAZZARI estrena a París, l'Òpera "La Leprosa".
1912, Jules (-Emil -Frederic) MASSENET estrena a Monte Carlo, l'Òpera "Roma".
8.
1912, George Sainton Kaye BUTTERWORTH estrena a Oxford, l'obra "2 English Idylls".
1912, Neix a Ulmanka (Eslovàquia), el Compositor Simon JUROVSKY.
1912, Neix a Viena, la Soprano, Cantant d'Òpera i de Concert i Professora de Cant Ilona STEINGRUBER.
9.
1812, Mor a Viena, el Compositor i Editor de Música Franz Anton HOFFMEISTER
10.
1812, Ludwig van BEETHOVEN estrena a Pest, l'obra "Les Runes d'Atenes" amb Obertura, pel drama de Kotzebue, Op. 113, i "El Rei Esteve" amb Obertura, també pel drama de Kotzebue., Op. 117.
1912, Neix a Viena, el Director d'Orquestra Henry (Joseph) KRIPS.
11.
1812, El Pianista Karl CZERNY fa de Solista en l'estrena vienesa del "Concert per a Piano nº 5, Emperador" de Ludwig van Beethoven.
1912, Kurt ATTERBERG estrena a Estocolm, la "Simfonia nº 2".
1912, Neix a Napajedla (Txecoslovàquia), el Pianista Rudolf FIRKUSNY.
12.
1912, Neix a Meaford (Ontario; Canadà), el Compositor Keith BISSELL.
1912, El Director d'Orquestra (Paul) Felix WEINGARTNER dirigeix a la Boston Opera Co., l'Òpera de Richard WAGNER "Tristà i Isolda", en el que hi féu el rol de 'Tristà' el Tenor Jacques (o Jacobus) URLUS.
14.
1912, La Soprano Lucille MARCEL (cognom real: Wasself) fa el debut americà a l'Òpera de Boston, amb el rol titular de l'Òpera "Tosca" de Giacomo Puccini.
15.
1912, Jean-Baptiste VAN den EDDEN estrena a Brussel·les, l'Òpera "Rhena".
16.
1912, Neix a Cincinnati, el Compositor i Professor Isaac NEMIROFF.
19.
1812, Neix a Macerata (I), el Compositor i Director de Conservatori Lauro ROSSI.
21.
1912, Neix a St. Petersburg, el Pianista Nikita MAGALOFF.
1912, Neix a Rochester (Nova York), el Crític musical i Musicògraf Robert SABIN.
22.
1912, Hans HUBER estrena a Basilea, l'Òpera "Der Simplicius".
23.
1912, Neix a Des Moines (Iowa; EUA), el Compositor Rayner BROWN.
1912, Alexandre GEORGES estrena a Niça, l'Òpera "Sang i Sol".
24.
1912, Isidore DE LARA (cognom real: Cohen) estrena a Marsella, l'Òpera "Les Tres Màscares".
1912, Neix a Ostrava (Eslovàquia), el Compositor Julius KOWALSKI.
26.
1712, Francesco MANCINI estrena a Nàpols, l'Òpera "Selim, re d'Ormuz".
27.
1912, Neix a París, el Crític musical especialista en Jazz Hugues PANASSIÉ.
28.
1912, Carl (August) NIELSEN estrena a Copenhaguen, la "Simfonia nº 3, Simfonia espansiva", Op. 27, i el "Concert per a Violí", Op. 33.
29.
1912, (Carl) Natanael Berg estrena a Estocolm, l'Òpera "Leila".

Joan ÚBEDA i COMAS.

 

ELS  NOSTRES  CONCERTS

                                 

                     

 

Elprimer concert d'aquest any, en el qual havien de presentar-nos la soprano Anaïs Oliveras i la pianista Laia Armengol, es va haver d'anul·lar a causa d'un accident domèstic que va patir la pianista. Esperem poder-vos oferir aquest concert un cop estigui restablerta la Laia, a la qual desitgem un ràpida recuperació.

El segon concert estava dedicat a la guitarra i la veu i el van protagonitzar deixebles del professor, i bon amic nostre, Sergi Vicente. En aquesta ocasió el Sergi ens va poder oferir un concert de cambra en què també hi va intervenir la veu i que va estar a càrrec de les sopranos Ariadna Casabó, Alba Fortuny i Mireia López, acompanyades per les guitarres de Miquel Marín, Irene López i Carles Escanellas. Van interpretar obres de Händel, Schubert, Dowland, Morera, Sor i Granados. Si tenim en compte que tots són estudiants de diversos graus, podem dir que ens van mostrar que van pel bon camí i que el treball i l'experiència els aniran modulant en les seves interpretacions. Les d'aquest concert van ser molt ben rebudes pel públic, satisfet del que oferien.

La complexitat del concert ens va permetre observar i gaudir de les interpretacions del duet de guitarres Albert Conesa - Marta Crous, que van tocar obres de Ferran Sos i C. Machado. Després va ser el torn del trio de guitarres format per Sílvia Martín, Francisco Valín i David Font, que van interpretar obres de J. Haydn (arreglada per G. Pérez Quer) i Hindemit. El concert va finalitzar amb l'excel·lent actuació del duet Dani Puig i Esteve Bosch amb els emblemàtics fragments de la "Suite Española" d'Isaac Albéniz (arranjats per a guitarra per Sergi Vicente) "Catalunya", "Granada" i "Sevilla".

No diem res nou si afirmem que el mestratge del Sergi es veu ben reflectit en els seus alumnes, tant pel que fa a la qualitat tècnica com, molt més important encara, per la interpretativa, sempre plena de sensibles detalls i expressions.

Jordi Gargallo

 

1r  CICLE DE MÚSICA CATALANA  JOAN  MANÉN

A Catalunya, en comparació a d'altres països, no s'han divulgat les obres de molts dels compositors catalans que han estat claus en el desenvolupament cultural del nostre país. Aquesta manca d'auto-estima per la pròpia música es manifesta en una programació força minsa en la majoria de cicles de concerts. Concients d'aquesta mancança L'Associació Joan Manén presenta el 1r Cicle de Música Catalana per mirar de difondre aquell repertori i aquells compositors que han estat més oblidats. El cicle tindrà lloc a l'Ateneu Barcelonès i constarà de sis concerts entre els mesos de febrer i juny.

El concert inaugural, d'entrada lliure, està programat pel dia 20 de febrer i, en ell, dotze violinistes catalans o assentats a Catalunya interpretaran obres del mateix Manén. Precisament, l'Associació pretén també donar a conèixer els millors intèrprets d'aquí, siguin joves promeses com talents consagrats, i també vol establir un vincle entre la societat catalana i la música del país -vincle avui dia inexistent- de manera que el públic s'identifiqui amb els compositors i les seves millors obres.

És per això que en tots els concerts del cicle hi haurà un treball divulgatiu a través de la figura d'un presentador o narrador que farà de fil conductor relacionant els punts artístics o vitals que tenien en comú els compositors, i donant a conèixer els aspectes més interessants i desconeguts que hi ha darrera de cada obra.

Així, Xavier Chavarria presentarà un concert amb cançons de Joan Manén i Richard Strauss interpretades per la soprano Marta Mathéu i el pianista Daniel Blanch; Francesc Cortès farà el mateix amb un concert dedicat als quartets de la generació modernista per part del Quartet Manén; es farà un homenatge a cinc grans violinistes catalans (Eduard Toldrà, Francesc Costa, Joan Massià, Joan Manén i Antoni Brosa) amb un recital del violinista Edgar Pujol i la pianista Miki Aoki, amb presentació de Mònica Pagès; el pianista Jordi Masó interpretarà obres de Blancafort i Mompou alternades amb la lectura de l'epistolari íntim dels dos compositors per part de l'actor Sergi Mateu; i finalment, el guitarrista Àlex Garrobé farà un recital titulat "La guitarra a Catalunya, de Tàrrega als nostres dies".

Les entrades pels concerts es poden comprar amb anticipació a: www.joanmanen.cat. En aquesta tasca de recuperació del patrimoni musical català a la que s'ha sumat recentment l'Associació Joan Manén, el goig i la satisfacció més importants que aquesta obtindrà serà que el públic li faci confiança i gaudeixi amb l'excel·lència de la música catalana.

Daniel Blanch
Associació Joan Manén

*******

ASSOCIACIÓ MUSICAL DE MESTRES DIRECTORS

Piano Clàssic

ALBERTO SOLÉ

Obres de: Händel, Bach, Lange, Chopin, Liszt, Tausig i Beethoven

CENTRE SANT PERE APÒSTOL
Sant Pere més Alt, 25, Barcelona

Dilluns 6 de febrer de 2012 a les vuit del vespre

ENTRADA LLIURE

*******

ASSOCIACIÓ MUSICAL DE MESTRES DIRECTORS

LA VEU I EL PIANO DIVERSES ÈPOQUES

KATRIN SCHMITH
(Mezzosoprano)

ALBERTO SOLÉ
(Piano)

Obres de: Pergolesi, Giordani, Schubert, Bach, Händel, Purcell i Schumann

CENTRE SANT PERE APÒSTOL
Sant Pere més Alt, 25, Barcelona

Dilluns 20 de febrer de 2012 a les vuit del vespre

ENTRADA LLIURE

********

SONS D'ÈPOCA

CAMERATA FIORENTINA NOBLES , MÚSICS I PENSADORS

         

L'any 1600 es considera la data aproximada en la qual es produí un canvi veritablement decisiu en l´evolució de la música europea occidental.

L'època del madrigal - a finals del segle XVI - havia aconseguit el més grau alt de perfecció i popularitat i a ITÀLIA es va intentar adaptar-lo al teatre però era molt dificultós harmonitzar un estil coral amb acció dramàtica.

A la ciutat de FLORÈNCIA es van realitzar esforços per assolir un tipus de composició totalment diferent.

Els cenacles de pensadors i la CAMERATA FIORENTINA , elit intel·lectual de l'aristocràcia, amb els comtes BARDI i CORSI, grup de refinats nobles florentins, fervorosos i apassionats per totes les demostracions artístiques de la GRÈCIA clàssica, i amb l´ajut dels músics PERI, CACCINI i GALILEI (pare de l'astrònom), varen intentar reviure la representació del drama grec, incorporant temes de la mitologia grega, en forma de poesia dramàtica, a la manera d'Esquilo i d'Eurípides, i els van musicar.

Aquest grup d'intel·lectuals varen rebutjar la polifonia, fonament de la música del Renaixement, perquè no deixava entendre el text literari, aquest fet, els va encaminar a una nova realitat i equilibri entre el text i la música, adquirint preponderància l'aspecte harmònic de la música.

Així es crearen diverses maneres de cantar, recitar, representar i declamar el text literari, sempre amb la base instrumental.

Aquesta nova concepció de música va comptar amb diferents noms: LA NUOVE MUSICHE, DRAMA EN MUSICA, MONODIA - quan era la veu sola acompanyada amb instruments.

Tot el que diu Caccini sobre la melodia parlada i sobre l'acompanyament musical en la seva obra didàctica abans esmentada - La Nuove Musiche (1602) - serà decisiu pel naixement de l'òpera en l'albor del segle XVII.

GIULIO CACCINI diferenciava tres formes d'emprar el cant parlat: Recitar cantant, Cantar recitant i Cantar.

El Recitar cantant correspon al recitatiu habitual en el qual la paraula té més importància que el propi cant.

El Cantar recitant és el cant en forma de declamació essent l'esmentat cant el més important.

EL Cantar significa produir els sons musicals amb l'aire.

Caccini descriu també nous mitjans d'expressió, sobre tot escènics, i aconsella que els ornaments musicals únicament s'utilitzin només per reforçar l'expressió verbal.

Com tota època de transició i de canvi, sorgiren detractors d'aquest nou estil musical, que alguns van considerar-lo grotesc i com una forma degenerada del Renaixement, definint-lo com a dialecte corrupte.

El teòric ARTUSI detractor de la NUOVE MUSICHE, dissentia de la unió de la música i la poesia. Els afectes extrems i violents del músic barroc eren considerats incorrectes pel músic renaixentista. La llibertat de ritme era una forma de intensificar les emocions. PODEM afirmar categòricament que aquest nou estil musical que va néixer en aquell moment històric, i que es denominava Estil Barroc era un període amb ple dret, amb un desenvolupament intrínsec propi, amb normes estètiques pròpies, i de grans canvis, que al llarg de 150 anys i a mesura que passa el temps, es van succeint diferents etapes, noves maneres d 'escriptura i d 'estructurar la música.

ITALIA serà el lloc d'inici d'aquest brillant i original estil musical, el qual s'estendrà ràpidament per la resta d'Europa .

Maria Teresa Julià
Clavecinista i Concertista Especialitzada en la recerca de la música antiga

 

SINGULARITATS  MUSICALS  DEL  MES  DE  FEBRER  2012

1.
1787, Antonio (Maria Gaspare Gioacchino) SACCHINI estrena a l'Òpera de París, l'Òpera "OEdipus a Colonne".
1937, Neix a Brownie (Kentucky), el Cantor de Country i Western Dan EVERLY.
1987, Otto (Clarence) LUENING estrena a Nova York, dirigint ell, l'obra per a Orquestra de Cambra "Prelude to a Hymn Tune by William Billings".
2.
1762, Neix a Urbana, prop d'Urbino, el Castrat, Mezzosoprano i Compositor Girolamo CRESCENTINI.
1962, Vasilije MOKRANJAC estrena a Belgrad, la "Simfonia nº 1".
3.
1787, Jan STEFANI estrena a Varsòvia, l'Òpera "Le Roi de Cocagne"
1887, Neix a San Reno, el Compositor Carlo JACHINO
1887, Neix a París, el Pianista i Constructor de Pianos Auguste (Desiré Bernard) WOLFF.
1962, Ulysses Simpson KAY estrena a La Nova Orleans, l'Òpera "The Juggler of Our Lady".
4.
1837, Mor a París, el Luthier, especialista en la fabricació d'Arquets François LUPOT.
1987, Mor a Palm Springs (Califòrnia), el Pianista Walter (Wladziu) LIBERACE.
5.
1862, Mor a Viena, el Llibretista d'Òpera Ignaz Franz CASTELLI.
1887, Giuseppe (Fortunato Francesco) VERDI estrena al Teatro alla Scala de Milà, el Drama líric, amb text d'Arrigo Boito, "Otello", en el que el Baríton Victor MAUREL hi fa el rol de 'Iago', i el Baix Francesco NAVARRINI el rol de 'Ludovico'.
1962, Mor a París, el Compsoitor Jacques (François Antoine) IBERT.
1962, Dusan KOSTIC estrena a Belgrad, el Poema simfònic "Kragujevac", commemorant l'execució dels escolar de Kragujevac l'any 1941, per les forces d'ocupació nazis.
1962, Mor a Barcelona, el Violoncel·lista, Director d'Orquestra i Compositor Ricard LAMOTE de GRIGNON i RIBAS.
1962, Yorgos SICILIANOS estrena a Atenes, la versió per a Orquestra del Ballet "Tanagra".
6.
1787, Wolfgang Amadeus MOZART estrena a Viena, les "6 Danses alemanyes" (K 509). segons la llegenda, aquestes Danses foren escrites a casa de l'aristòcrata comte Pachta, qui coneixia l'afició de MOZART pel Ball, i el tancà en un petit estudi amb una ploma i paper pautat, i fou on les escriví.
1887, Neix a Port Byron (Nova York), el Baríton i Cantant d'Òpera Richard BONELLI.
1937, La Soprano Gina CIGNA (noms reals: Ginette Sens) debuta el Metropolitan Opera House de Nova York, fent el rol titular de l'Òpera "Aïda" de Giuseppe Verdi.
1937, Fran LHOTKA estrena a Zuric, l'obra "Ballada d'amor medieval".
1937, Neix a Varsòvia, el Tenor i Cantant d'Òpera Wieslaw OCHMAN.
1937, Albert (Charles Paul Marie) ROUSSEL estrena a París, el "Concertino per a Violoncel i Orquestra".
1987, Jan (Morris) BACH estrena a Indianàpolis, el "Concert per a Arpa".
1987, Anders ELIASSON estrena a la Ràdio sueca, la "Simfonia nº 1".
7.
1662, Pier Francesco CAVALLI estrena al Palau de les Tulleries de París, l'Òpera "Ercole Amante" que havia estat una comanda del Cardenal Mazzarino, dos anys abans del casament de Lluís XIV. L'ambaixador venecià va fer el comentari de que, degut a la mala acústica del nou Teatre, no s'havia pogut sentir bé.
1962, Antoni SZALOWSKI estrena a Varsòvia, el Ballet "L'Auberge magique".
8.
1787, Wolfgang Amadeus MOZART marxa de Praga, amb l'encàrrec d'escriure una nova Òpera, arribant a Viena el dia 12.
1862, Sir Julius BENEDICT estrena al Covent Garden de Londres, l'Òpera "The Lily of Kellarney"; el seu èxit més gran.
1937, Alexis ROLAND-MANUEL (noms reals: Roland Alexis Manuel Levy) estrena a l'Òpera de París, el Ballet "Elvira" sobre temes de Scarlatti.
1937, Eugène (nom real: Jeno) ZADOR estrena a Budapest, la "Simfonia nº 4, Tanzsymphonie".
1962, Iannis XENAKIS estrena a París, l'obra "ST/10 - 1,080262" calculada electrònicament.
9.
1587, Mor a Sacile, prop de Pordenone (I), el Compositor i Mestre de Capella Vincenzo RUFFO, que fou Professor de Marco Antonio Ingegneri i Andrea Gabrieli.
1887, Antonio SMAREGLIA estrena Venècia, l'Òpera "Re Nala", que després el mateix va destruir.
1937, Neix a Varel (D), la Soprano i Cantant d'Òpera Hildegard BEHRENS
1937, Eugéne (nom real: Jenö) ZADOR estrena a Viena, les "Variacions sobre un tema hongarès".
1962, Mor a Nova York, el Pianista i Compositor Harriet WARE.
10.
1887, Neix a Odessa, el Violoncel·lista Yuri BILSTIN (cognom real: Bildstein).
11.
1762, Niccolò JOMMELLI estrena a Stuttgart, la tercera versió de l'Òpera "Semiramide Riconosciuta".
1762, Jean Joseph RODOLPHE estrena a Stuttgart, el Ballet "Psyché et l'Amour".
1862, Louis Moreau GOTTSCHALK reprèn la seva carrera artística amb una "Vetlla Musical".
1862, Neix a Londres, el Luthier Alfred Ebsworth HILL.
1887, Neix a Rochester (Illinois), el Violinista i professor Louis PERSINGER.
1887, S'estrena al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, l'Òpera de Richard WAGNER "Tannhaüser". 1937, Neix a Los Ángels, la Soprano i Cantant d'Òpera Catherine GAYER.
12.
1937, Leo ORNSTEIN estrena a Saint-Louis, l'obra per a Orquestra "Nocturne and Dances of the Fater". 1962, El Pianista Richard (Stephen) GOODE debuta a Nova York fent un Concert.
1962, Riccardo MALIPIERO estrena a la TV italiana, l'Òpera "Battono alla porta".
1962, Per NORGARD estrena a Arhus, l'obra "Fragment VI" per a 6 grups orquestrals: Vent, Metall, Percussió, Arpa, Pianos i Timbals.
1987, Heinz HOLLIGER estrena a Basilea, l'obra per a Orquestra "Zwei Liszt - Transcriptionen".
1987, Mihaly VIRIZALAY estrena a Baltimore, el "Concert per a Trombó".
13.
1837, Neix a Villa de Garay (Viscaia), el Compositor i Professor Valentín ZUBIAURRE y URIONABARRENECHEA
1937, Al Metropolitan Opera House de Nova York, la Soprano Bidú (Balduina) (de Oliveira) SAYAO fa el rol titular de l'Òpera de Jules Massenet "Manon Lescaut", amb Crítiques favorables de la premsa.
14.
1787, Franz Joseph HAYDN fa un arranjament per a Quartet de Corda de la seva obra per a Orquestra "Les set paraules de Crist a la Creu", que estrenà a Viena el 26 de març.
1937, Mor a Pukinmäki, prop de Helsinki, el Compositor Erkki (Gustaf) MELARTIN.
1962, El Baix Salvatore BACCALONI fa la seva última actuació al Metropolitan Opera House de Nova Yokr, on havia estat 22 anys.
1962, Gene GUTCHE (noms reals: Romeo E. Gutsche) estrena a Oakland (Califòrnia), L'obra "Timpani concertanti".
1987, Mor a Moscou, el Compositor Dimitri (Borisovitx) KABALEVSKI.
15.
1862, Ferdinand von HILLER estrena a Wiesbaden, l'Òpera "Die Katakomben".
1937, Neix a Budapest, el Director d'Orquestra i Compositor Zoltan PESKO.
1937, La Soprano Rosa Melba PONSELLE (cognom real: Ponzillo) s'acomiada de l'escena al Metropolitan Opera House de Nova York, actuant en l'Òpera "Carmen".
1962, Vittorio GIANNINI estrena a Chicago, l'Òpera bufa "Rehearsal Call".
1962, Harry Stewart SOMERS estrena a Toronto, l'obra per a Orquestra "5 Concepts".
1987, Mor a Helsinki, el Compositor Osmo (Uolevi) LINDEMAN.
1987, La Pianista japonesa Mitsuko UCHIDA debuta a Nova York, amb un Recital.
16.
1737, Georg Friedrich HÄNDEL estrena al Covent Garden de Londres, l'Òpera "Giustino", en el que el Castrat Gioacchino CONTI hi fa el rol d' 'Anastasio'
1962, Darius LINHAUD estrena a Davis (Califòrnia), la "Simfonia nº 12, Rural".
1987, Lukas FOSS (cognom real: Fuchs), estrena a Washington, l'obra per a sis Instruments "Tashi".
17.
1862, Albert GRISAR estrena a París, l'Òpera "Le Joaillier de St. James", que és una Revisió de l'Òpera "Lady Melvil".
1887, Neix a Oulu, ara Uleaburg (Finlàndia), el Compositor Leevi (Antti) MADETOJA.
1887, Neix a Hanovre, el Baríton-Baix i Cantant d'Òpera Wilhelm RODE.
1937, El Baríton John (Donald Mackensie) BROWNLEE debuta al Metropolitan Opera House de Nova York, cantant a l'Òpera "Rigoletto" de Giuseppe Verdi.
1937, Lazare SAMINSKY estrena a Washington, l'obra per a Orquestra "Pueblo, A Moon Epic".
1962, William (Howard) SCHUMAN estrena a Indianàpolis, l'obra per a Violoncel i Orquestra "A Song of Orpheus"
1962, Mor a Beverly Hills (Califòrnia), el Director d'Orquestra Bruno WALTER (nom Complet: Bruno Walter Schlesinge).
18.
1837, Gaetano DONIZETTI estrena al Teatro Apollo de Venècia, l'Òpera seriosa "Pia de Tolomei".
1937, Gösta NYSTROEM estrena a Göteborg, la "Simfonia nº 2, Simfonia esressiva".
1987, Jonathan (Dean) HARVEY estrena a Poole, l'obra "Lightness and Weight".
19.
1587, Mor a Madrid, el Compositor i Mestre de Capella Georges de LA HÉLE.
1887, Neix a Aix-la-Chapelle (F), el Baríton i Cantant d'Òpera Willi DOMGRAF- FASSBÄNDER.
1962, Igor (Feodorovitx) STRAVINSKI estrena a Los Ángeles, dirigint Robert CRAFT, l'Anthem "The Dove Descending Breaks the Air", amb text de T. S. Eliot.
1987, Mor a Munic, la Soprano i Cantant d'Òpera Hildegard RANCZAK.
1987, Bernard RANDS estrena a San Diego, l'obra per a Violoncel i Orquestra "Hiraeth".
20.
1837, (Gustav) Albert LORTZING estrena al Teatre Municipal de Leipzig, l'Opereta "Die beiden Schützen", amb gran èxit popular.
1937, (Marie-François) Maurice EMMANUEL estrena a París, l'Òpera bufa "Amphytrion".
1937, Sergei (Sergeievitx) PROKOFIEV estrena a París, fent ell de Solista, la Suite Simfònica "Lieutenant Kijé", treta de la música del film homònim.
1937, Neix a Chillicothe (Ohio), la Cantant de Varietés negra Nancy (Sue) WILSON.
1962, David (Werner) AMRAM repeteix a Nova York, l'obra "Shakespearean Concerto" per a Oboè, 2 Corns i Corda, que havia estrenat el 8 de maig de 1960.
1962, La Mezzosoprano negra Grace (Melzia Ann) BUMBRY és invitada per Jacqueline Kennedy, a cantar a la Casa Blanca.
1962, Nehri LZAROF estrena a Mònaco el "Concert per a Viola", que havia obtingut el 1r. Premi del Concurs Internacional de Mònaco.
1987, Mor a Zagreb, el Compositor Ivan BRKANOVIC.
21.
1662, Giovanni Felice SANCES estrena a Viena, l'Òpera "Mercurio esploratore", i amb data desconeguda del mateix mes també estrena a Viena, l'Òpera "La Roselmina fatta canara".
1787, Mor a Madrid, el Compositor, Director de Cors i Sarsuelista Antonio RODRIGUEZ de HITA.
1837, En aquest dia es signà l' 'Acta del 14è Batalló de la Línia de Barcelona' amb la que es crearen les bases del futur 'Liceu Filharmònic de S. M. la Reina Isabel II', que donà origen a la futura 'Societat del Liceu'. 1987, Reiner BREDEMEYER estrena a Berlín, l'obra "Die schöne Müllerin" per a Baríton, Quartet de Corda i Quartet de Corns, amb text de Müller.
22.
1937, Neix a Krizevci (Croàcia), el Pianista i Compositor Dubravko DETONI.
1962, Benjamin LEES (cognom real: Lysnianski), estrena a Rochester (Nova York), el "Concert per a Orquestra nº 3".
23.
1662, Mor a Berlín, l'Organista, Compositor i Teòric Johann CRÜGER.
1937, El Pianista alemany Karl Ulrich SCHNABEL fa el 1r. Concert americà a Nova York.
1962, La Sorpano Judith RASKIN debuta al Metropolitan Opera House de Nova York, fent el rol de 'Suzanne' de l'Òpera "Les Noces de Figaro" de W. A, Mozart.
1962, Igor (Feodorovitx) STRAVINSKI estrena a Basilea, la Cantata "A Sermon, A Narrative and a Prayer" per a Recitant, Contralt, Tenor, Cor i Orquestra.
24.
1837. Es crea a Barcelona, el grup teatral 'Liceu Filharmònic Dramàtic d'Isabel II' per a Recollir fons per la milícia nacional.
1887, Sir John STAINER estrena a Oxford, l'Oratori "La Crucifixió".
1937, Boris BLACHER estrena a Berlín, el "Divertimento" per a Instruments de Vent.
1937, Neix a Vincennes (Indiana), el Director d'Orquestra Joseph FLUMMERFELT.
1937, Henri MARTELLI estrena a París, el Ballet "La Bouteille de Panurge".
1937, Ottorino REPIGHI estrena a Milà, l'Òpera "Lucrezia".
1962, H(erbert) Owen REED estrena a East Lansing, l'Òpera de Cambra ballasa "Earth Trapped".
1987, Giacomo MANZONI estrena a Roma, l'obra "Omaggio a Josquin" per a Soprano, Cor, 2 Violes i Viloncel.
1987, Mor a Nova York, el Director d'Orquestra Edwin McARTHUR.
25.
1937, Laszlo LAJTHA estrena a Budapest, el Ballet "Lysistrata".
1962, Mor per suïcidi a Tring, el Musicòleg Franl WALKER.
1987. Andrzej PANUFNIK estrena a Londres, la "Simfonia nº 9, Sinfonia di speranza"
26.
1762, Thomas Auguste ARNE estrena al Theatre Drury Lane de Londres, l'obra "Bellesa i Virtut".
1937, Neix a Mulhouse, la Mezzosoprano, Cantant d'Òpera i de Concerts Claudine CARLSON.
1962, Havergal BRIAN estrena a Londres, la "Simfonia nº 18".
1962, Mor a Munic, el Director d'Orquestra i Compositor Carl EHRENBERG.
27.
1737, Johann Adolf HASSE estrena a Dresden, l'Òpera "Senocrita".
1837, Neix a París, el Compositor Eugène (-Emile) DIAZ de la PEÑA.
1887, Mor a St. Petersburg, el Compositor Alexandre (Porfirievitx) BORODINE.
1937, Komei ABE estrena a Tòquio, l'obra per a Orquestra "Kleine Suite".
28.
1837, John BARNETT estrena a Londres, l'Òpera "Fair Rosamond"
1937, Wallingford (Constantin) RIEGGER estrena a Nova York, el Ballet "Case History Nº ...."
29.
1862, Charles (François) GOUNOD estrena a París, l'Òpera "La Reina de Saba".
1962, Mor a París, el Violinista i Musicòleg Eugène BORREL.

Joan ÚBEDA i COMAS.