Inici

 

Dels personatges esmentats a continuació podeu trobar una més àmplia informació en l'apartat "Biografies"

JOAN BALCELLS I GARCÍA

Personatge il·lustre de la nostre història musical, especialment pel que fa al cant coral, a la composició i la pedagogia.
Fundador de l'Orfeó Gracienc, català convençut, gran lluitador i moralista, home de conviccions rectes del que aquest any 2007 es compleixen els 125 anys del seu naixement.
L'Associació li ret homenatge de gratitud i admiració per l'obra feta i per la qualitat que aconseguí en la seva època fent que el seu Orfeó figurés entre les més importants formacions del país reconeguda per grans directors i compositors de fama mundial (10-12-2007)

LLIRAMENT DEL SEGON GUARDÓ "FELIP PEDRELL"

L'Associació Musical de Mestres Directors va iniciar l'any passat la voluntat d'honorar i reconèixer la tasca duta a terme per músics que encara estan entre nosaltres; en aquesta ocasió la elecció unànime del Consell va recaure en una persona, un músic, que no precisa cap presentació, que ell tampoc vol degut a la seva modèstia, però que no es pot obviar la immensa tasca que ha dut a terme al llarg de molts anys en el món coral a Catalunya. Aquest músic és en MANUEL CABERO i VERNEDAS.
A ell volem oferir aquest "Guardó Felip Pedrell" en reconeixement a la seva dilatada i permanent trajectòria en l'art de la música vocal del nostre país (18-12-2007)

MANUEL CABERO i VERNEDAS

Va néixer a Barcelona el 9 de febrer de 1926, es formà musicalment al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona.
S'inicià molt jove en el món coral, primer com a cantaire i després en el camp de la direcció. L'any 1951 funda el Cor Madrigal, el qual dirigí fins l'any 1981, amb actuacions "a capella" i amb orquestra sota la batuta de prestigiosos directors i en l'àmbit de tota Europa.
Participa com a professor de direcció coral en diferents cursos especialitzats i és invitat a dirigir regularment diferents corals de Catalunya, Espanya, França, Suïssa, ......
És fundador, impulsor i professor de l'aula de direcció coral AUDICOR (aula de direcció coral, a Barcelona), per la qual han passat un gran nombre de directors corals catalans i de tot l'estat espanyol del moment. Actualment, en aquesta disciplina hi treballa de forma considerable.
Per Manuel Cabero, la música i, especialment, el cant coral han estat la seva irrenunciable vocació des de la seva infància i adolescència. A l'Escola Municipal de Música d'aquell temps muntava grups vocals amb els que experimentava les partitures que cercava en biblioteques, arxius i cases de música.
Després d'anys evolutius i d'acumulació de coneixements i experiències i, sobretot de somiar amb projectes ideals (fer Música, fer País), l'octubre de 1950, amb un grup d'amics que ja s'havien reunit tot cantant habitualment, decidí la creació del Cor Madrigal (nom que simbolitzava l'estil que més preferia), el qual va presentar-se en primer concert el juliol de 1951.
Des del principi, amb el seu treball rigorós, va obrir-se camí i, seguint aquesta trajectòria d'exigència el Cor Madrigal va anar deixant empremta. Al seu voltant, amb l'ajuda d'amics cantaires, poc a poc, començà l'inici de la "Família Madrigal": L'Esquelleric, cor infantil, el Cor Albada, cor d'adolescents, el Cor Ariadna, cor de joves i el Cor Signum, cor format en principi per pares dels infants de l'Esquelleric. Més tard aquests grups es convertiren, tot conservant la seva identitat, en el que avui és l'Agrupació Cor Madrigal. Progressivament Manuel Cabero va anar deixant la direcció dels grups dels quals n'era responsable a mans de deixebles en els quals hi havia dipositat la confiança que, després, reconegudament per tothom, ha superat i que en l'actualitat mostren una vitalitat que animen un bon present i presagien un esperançador futur d'aquesta petita obra que Manuel Cabero, sentimentalment se'n sent el pare.
En aquests moments la labor de Manuel Cabero com a director de grups corals està dedicada a la Coral de Ciències de l'Educació de la UB (Campus Vall d'Hebron), del Cor Magister Arte, Divisió de Ciències de educació UB (grups agermanats) i com a Mestre de Capella de la Capella de Música de la Basílica de Santa Maria del Pi, grup de cambra en el qual hi conrea especialment la polifonia dels segles XV, XVI i XVII.
I, en l'aspecte associatiu, treballa activament en l'Equip tècnic de la Federació Catalana d'Entitats Corals, de la qual n'és, també, vice-president.

 

100 ANYS DEL NAIXEMENT DE JOSEP TROTTA i MILLAN

El proper 16 d'abril de 2007 l'Associació farà un acte de record i homenatge a aquest extraordinari violoncel·lista català nascut a Barcelona l'any 1907. Josep Trotta fou membre de diversos grups de cambra així com violoncel "concertino" de l'Orquestra Municipal de Barcelona, més tard Orquestra Ciutat de Barcelona , de la que seguí sent el principal violoncel; també ho està de l'Orquestra Filharmònica de Barcelona i Solistes de Barcelona, i catedràtic de violoncel del Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona fins a la seva jubilació l'any 1977.
Josep Trotta fou un dels millors concertistes de violoncel conjuntament amb Pau Casals i Gaspar Cassadó reconeguts internacionalment.
Va morir a Barcelona l'any 1979.

25 ANYS DE LA MORT DE JOSEP Mª ROMA I ROIG

Aquest any el personatge escollit per l'Associació per recordar (en un aniversari assenyalat) és la figura de Josep Mª Roma i Roig al complir-se els 25 anys del seu traspàs.
El mestre Roma és un d'aquells personatges que, per la seva modèstia i bonhomia, no compta entre els noms fulgurants de la nostra música, però si observem el seu treball tant pedagògic, interpretatiu i creador, el podem col·locar en un lloc molt destacat de la història musical del nostre país; excel·lent pianista, destacà àmpliament com a organista, tot i que ell deia que no era el seu instrument, acurat director i sensible i expert compositor i orquestrador; de la seva mà sorgí la instrumentació de l'òpera espanyola que s'ha considerat com la més antiga conservada amb música a la història musical d'Espanya (Celos aun del aire matan, estrenada el 5 de desembre de 1660), de Juan de Hidalgo , tot i que La púrpura de la rosa, del mateix autor s'havia estrenat el gener d'aquell mateix any però que encara no s'havia trobat la seva partitura. Autor de la música de la Passió d'Olesa de Montserrat, ve passar bastant desapercebut pels obscurs anys de la postguerra que tantes creacions va fer emmudir .
És important recuperar les obres i els treballs d'aquells músics que, avui massa oblidats, van mantenir viva la flama de la inspiració perquè en un futur més falaguer poguessin les seves obres ocupar el lloc que realment els pertoca.
El proper 15 de gener del 2007 l'Associació retrà un homenatge a aquest músic en el que intervendran la seva neta Anna Maria Roma (soprano) acompanyada al piano per Carles Puig, mentre que en Francesc Roma ens presentarà l'acte fent una semblança d'aquest important compositor, director d'orquestra, organista i pedagog català.
L'Associació Musical de Mestres Directors a endegat un projecte de recuperació de les seves obres amb el propòsit d'animar als músics a interpretar-les. Si voleu més informació truqueu als telèfons 934352850 o 656456191.
A l'apartat biografies podeu coneixer la seva trajectòria musical i el catàleg de la seva producció.

 

DOS ANYS DENSE L'ANTONI PÉREZ SIMÓ

Aquest mes de gener farà dos anys que l'Antoni Pérez Simó ens va deixar.
El mestre Pérez Simó (fill d'Antoni Pérez Moya) va néixer a Barcelona el 5 de desembre de 1920. Va ser director de l'Orfeó Gracienc al llarg de 50 anys plens d'èxits succeint la gran labor portada a cap pel mestre Joan Balcells i García (fundador de l'Orfeó).
L'Antoni va estar al front d'altres corals com l'Orfeó de Santa Llúcia i l'Orfeó de Santa Cecília, de l'Organització de Cecs; en deixar la direcció de l'Orfeó va crear el Cor d'Antics Cantaires de l'Orfeó, que sota la seva direcció vam poder escoltar en el nostre estatge. També va estar al llarg de molts anys organista de la Basílica de la Mercè, de Barcelona (1941).
Tanmateix es molt important la seva labor creadora amb moltes harmonitzacions i composicions pròpies entre les que cal destacar diverses cantates com "Cantata de Nadal", "La Cantata Catalana" o la seva última obra "La Cantata Nadalenca".
El proper 29 de gener l'Associació Musical de Mestres Directors recordarà aquest entranyable amic amb un concert ofert pel seu Cor d'Antics Cantaires de l'Orfeó, dirigit per l'Esther Palacios al complir-se els dos anys de la seva mort (28 de gener de 205). El concert el farem a l'Auditori Cullell i Fabra, del Centre Sant Pere Apòstol (Sant Pere més Alt, 25. Barcelona) a les vuit del vespre, entrada gratuïta. US ESPEREM.

 

90è ANIVERSARI DEL NAIXEMENT DE JOAN PALET i IBARS

El mestre Joan Palet i Ibars el passat mes de setembre va complir 90 anys, l'Associació Musical de Mestres Directors li vol retre un homenatge el proper 26 de novembre de 2006 (Jornada de Portes Obertes i celebració de Santa Cecília, patrona de la música)
El mestre Palet va iniciar fa 70 anys la formació de l'Orquestra de Cambra "Amics dels Clàssics" de la que segueix sent el seu director i la seva ànima, al front de la qual ha portat la música arreu de Catalunya i a diferents ciutats d'Europa. En ella s'han format una munió de músics de reconeguda vàlua actualment, i mercès a ella molts intèrprets i corals han trobat una oportunitat d'interpretar obres acompanyades d'instruments que d'altre manera no hagués estat possible econòmicament, gràcies a l'actitud altruista d'aquesta institució.
També cal dir que, l'orquestra i els seu director, ha estat un espai on els nostres compositors, actuals i d'anys passats, han tingut una cabuda preferent, permeten així que no hagin caigut en un oblit total.
Per aquest motiu us convidem a acompanyar-nos en aquest acte que tindrà lloc a partir de les onze del matí amb una exposició de materials del nostre arxiu (partitures, llibres fotografies, objectes, programes) i amb la que comptarem amb la veu de la mezzosoprano Mònica Lizandra acompanyada per Joan Bozzo (flautes de bec) i Alfons Miró (piano) que interpretaran, entre d'altres, una obra expressament composta pel mestre Agustí Cohí Grau amb lletra de na Núria Dalmases com homenatge al mestre Palet, a qui se li farà lliurament del primer guardó "Felip Pedrell" , instituït per l'Associació Musical de Mestres Directors per honorar anualment a un músic actual.
Aquest acta es farà a l'Auditori Cullell i Fabra, del Centre Sant Pere Apòstol (Sant Pere més Alt 25, Barcelona)
Us esperem!!

 

125 ANYS DEL NAIXEMENT DE JAUME PAHISSA i JO

L'any 2005 es van acomplir els 125 anys que va néixer el compositor, director d'orquestra, pedagog i musicòleg Jaume Pahissa i Jo (Barcelona 6 d'octubre de 1880 - Buenos Aires 27 d'octubre de 1969).
És un bon moment per recuperar la figura d'aquest gran músic avui massa oblidat i escoltar de nou la seva música. Eugeni d'Ors el va presentà com el "pare del noucentisme musical"; fora del nostre país va estar considerat com un dels millors compositors del moment; és el músic català més representat al Gran Teatre del Liceu, que li estrenà les seves òperes.
La seva música es va moure de l'admiració per Wagner al vanguardisme de trobar noves formes tècniques i estètiques sense abandonar la idea melòdica, i va fer una recerca constant de la tècnica compositiva.
La seva producció abasta la simfonia, la música escènica, cambra, cançó i coral; tanmateix va escriure diferents llibres dedicats a la música i els músics (és autor de la primera biografia de Manuel de Falla), i publicà nombrosos articles en molt diverses publicacions d'Espanya i Iberoamèrica.
Disposem de material d'aquest compositor que està a la dispossició de qui vulgui interpretar-la.